In het ETZ vinden we het belangrijk dat patiënten zelf invloed hebben op hun behandeltraject. Wij hebben oog voor hen. Wij zijn nieuwsgierig naar de persoon die voor ons staat en vragen door naar wat hij denkt, vindt en voelt. Dat doen we met de patiënt en ruim 6.500 medewerkers die met passie voor hun vak voor de patiënt zorgen. We zijn daarbij ambitieus in wat we willen bereiken: in alles wat we doen willen we met kop en schouders boven het gemiddelde uitsteken. Dat betekent dat we ook buiten de gebaande paden durven treden en ons flexibel opstellen.
Toegespitst
op de patiënt

De gezichten
van het ETZ
Open dag
Gevel-belettering
Website
Huisstijl-documenten
Logo

Op 1 januari 2016 wordt de naam ETZ in gebruik genomen. Een mijlpaal voor ons ziekenhuis! Om de nieuwe naam meer bekendheid te geven, ‘bouwen’ we aan het merk ETZ. Zo presenteren we het nieuwe logo, lanceren we de website www.etz.nl en voorzien we de gevels van de drie locaties van nieuwe belettering.

VMS-
accreditatie
Predicaat
'beste zorg'
CZ
NIAZ-
accreditatie
Erkenning
nationaal
expertise-centrum

We willen open en transparant zijn. Daarbij is het belangrijk om cijfers in de juiste context te plaatsen. Naast cijfers zeggen keurmerken ook iets over kwaliteit. Keurmerken houden de organisatie scherp, omdat we continu moeten voldoen aan de eisen. Zo weten patiënten welke kwaliteit van zorg ze kunnen verwachten.

Trauma-tologie
Orthopedie
Interventien-euroradiologie
& Interventie-
radiologie
Neuro-chirurgie
Geriatrie
Cardiologie
Voor een aantal specialismen wil het ETZ de zorg in de regio ‘meer dan goed’ aanbieden. En dat, zoals voor alle specialismen, op buitengewone wijze. Om samen, met de patiënt, de beste behandelkeuzes te maken.




In 2016 start voor medewerkers de digitale training ‘continu verbeteren’.
Deze training leert hen om (zorg)processen te optimaliseren vanuit het perspectief van de patiënt. Continu verbeteren helpt ETZ’ers om zichzelf de vraag te stellen: wat verwacht de patiënt van mij als zorgverlener? 'Continu verbeteren' is afgeleid van 'Lean'. Lean is een organisatiefilosofie waar de nadruk ligt op het continu verbeteren van werkprocessen. De training wordt meerdere keren per jaar aangeboden via het Leerhuis van het ETZ.
Ons streven is om zoveel mogelijk te voldoen aan de verwachtingen van onze patiënten. Helaas lukt dat niet altijd. Dan kijken we open naar hoe we onvrede en klachten kunnen bespreken en wat we hier met elkaar van kunnen leren.
In 2016 bereidt het ETZ zich voor op de implementatie van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), die in 2017 gereed moet zijn. Doel van deze wet is openheid over klachten en ervan leren. Iets waar het ETZ een groot voorstander van is, want samen maken we de zorg beter. De wet beoogt dat de patiënt sneller, dichterbij en opener zijn onvrede kan bespreken. De klachtenfunctionarissen van het ETZ spelen daarin een belangrijke rol.
Yolanda de Haan, klachtenfunctionaris: “Open de patiënt benaderen betekent ook open naar jezelf kijken en van fouten leren. Patiënten zijn soms angstig om een klacht in te dienen. Maar angst mag nooit een drempel zijn om open over onvrede te praten. Als klachtenfunctionaris nemen we daarom een open, onafhankelijke houding aan naar zowel de zorgprofessional als de klager. We luisteren altijd op een zo neutraal mogelijke manier naar beiden, zodat de klacht voor patiënt en medewerker zo goed mogelijk wordt opgelost.”
De Raad van Bestuur en de Verenigde Medische Staf Midden-Brabant hebben de Commissie Ethiek ingesteld. Deze commissie geeft vorm aan het ethiekbeleid in het ETZ, bedenkt initiatieven, coacht, faciliteert en adviseert.
Ethiek op de werkvloer bestaat met name uit het maandelijkse moreel beraad op de afdelingen. Hierbij proberen we aandacht voor de patiënt als belangrijke waarde centraal te stellen en daarmee te komen tot zorg die afgestemd is op de patiënt. In de elektronische leeromgeving maken medewerkers via de module ‘Moreel beraad’ kennis met ethiek en verschillende vormen van ethisch redeneren. Momenteel zijn meer dan veertig medewerkers via de bedrijfsopleiding ‘Leiden van moreel beraad’ geschoold in het organiseren en leiden van moreel beraad.
Ad van Kuyck, geestelijk verzorger: “Aandacht zorgt ervoor dat je ziet wat er bij de ander op het spel staat. We bejegenen de patiënt mogelijk vanuit vooroordelen die de ander tekortdoen. Het besef dat de beelden van de patiënt vaak niet overeenkomen met jouw beelden is belangrijk. Hierdoor maak je het mogelijk om in je zorg echt aan te sluiten bij de patiënt. Dat vraagt een flexibele houding. Op deze manier aandacht hebben voor patiënten kan ertoe leiden dat je moet afwijken van gebaande paden. In het ‘klikgesprek’, een methode van moreel beraad, wordt met collega’s deze methode van ethisch redeneren beoefend.”
Onder begeleiding van marketingbureau Mixe start het ETZ in 2016 met de ontwikkeling van drie zorgpaden: cataract (staar), borstkanker en chronisch hartfalen.
We richten het zorgproces in vanuit het perspectief van de patiënten. We onderzoeken wat de patiënt belangrijk vindt. Zo krijgen we inzicht in zijn behoeften en de keuzemomenten in het proces. Gedurende dit traject houden we diverse interviews om de ervaringen van patiënten in kaart te brengen. Met die input van onze patiënten werken we ideeën uit die leiden tot de beste patiëntenzorg.
Sandra Schuermans, lid werkgroep Patiëntenparticipatie: “Vanuit de werkgroep Patiëntenparticipatie kijken we samen met patiënten hoe we de zorg kunnen verbeteren. Grote thema’s zijn samen beslissen, inspraak vergroten en zelfmanagement. Binnen het EPD-programma betrekken we een patiëntenpanel bij de ontwikkeling van het patiëntenportaal.”
zorgpaden ontwikkelen
In het ETZ vinden we het belangrijk dat patiënten zelf invloed hebben op hun behandeltraject. Wij hebben oog voor hen. Wij zijn nieuwsgierig naar de persoon die voor ons staat en vragen door naar wat hij denkt, vindt en voelt. Dat doen we met de patiënt en ruim 6.500 medewerkers die met passie voor hun vak voor de patiënt zorgen. We zijn daarbij ambitieus in wat we willen bereiken: in alles wat we doen willen we met kop en schouders boven het gemiddelde uitsteken. Dat betekent dat we ook buiten de gebaande paden durven treden en ons flexibel opstellen.
Toegespitst
op de patiënt
