Wat kwam er aan geld binnen en waaraan is het uitgegeven?
Onze
inkomsten
en uitgaven

passie, presteren en open lopen als een rode draad door de introductiebijeenkomst. De sessie krijgt positieve reacties van de nieuwe medewerkers, mede door de veelzijdigheid aan informatie. In 2017 wordt de introductiebijeenkomst aangescherpt.
Leiderschapsprogramma
Het Leiderschapsprogramma van het ETZ wordt in 2016 verder vormgegeven. Het is bestemd voor de Raad van Bestuur, managers, hoofden en teamleiders. Zij worden in het programma voorbereid op alle veranderopgaves waar het ETZ voor staat, zoals de verdere lateralisaties, Focus op Rendement en de implementatie van Ons EPD. Daarnaast krijgen leidinggevenden in presentatiesessies informatie over belangrijke ontwikkelingen en in trainingen handvatten om als leidinggevende goed te kunnen functioneren.
In 2015 zijn al stappen gezet naar de harmonisatie van beide huizen, zoals een gezamenlijk personeels- en administratiesysteem. Dat wordt verder doorontwikkeld in 2016. Ook staat dit jaar een toolkit voor verzuim, het ARBO-beleid, het medewerkersonderzoek, de nieuwe wervingsinstrumenten voor personeel en het HR-beleid op de agenda.
Buitengewone prestatie
Vijf medewerkers die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het ETZ, worden in 2016 in het zonnetje gezet: Monique Dooijes, Harold de Roij, Mary van Kollenburg, Susanne Elissen, Jelle Cloïn. Zij zijn de eerste ETZ-Juwelen en ontvangen daarbij een gratificatie van 250 euro en een bedrag van 2.500 euro voor de afdeling. Het ETZ-Juweel vervangt de EZ-sterren (ETZ Elisabeth) en de Marc van het Westeinde award (ETZ TweeSteden).
Introductiebijeenkomst
De introductiebijeenkomst voor nieuwe medewerkers heeft vanaf 2016 een nieuw jasje. De positionering Buitengewoon en de ETZ-waarden flexibel,


Opleiding tot medisch specialist
Het ETZ verzorgt in samenwerking met een aantal universitaire centra de opleiding voor 22 specialismen. De kwaliteitsbewaking van de opleiding tot medisch specialist vinden we erg belangrijk en het is daarom een belangrijk aandachtspunt van de Centrale Opleiderscommissie. De afgelopen jaren is het onderwijs sterk veranderd en geïnnoveerd. Het ETZ sluit daarbij aan. We willen continu een vinger aan de pols houden. Zo houden we elkaar scherp.
Wetenschapsbureau
Medisch-wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk thema in het ETZ. Bij het Wetenschapsbureau kun je terecht met vragen rondom wetenschappelijk onderzoek en ondersteunen en adviseren we bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijke studies.
Leren en opleiden van medewerkers staat bij ons hoog in het vaandel. Als topklinisch opleidingsziekenhuis investeren we in onze medewerkers. Binnen het ETZ zijn volop mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Daarmee ondersteunen we medewerkers bij de uitoefening van hun functie. Naast scholing bieden we vooral ruimte voor groei en ontplooiing. Leren op de werkplek is daarbij essentieel en wordt steeds belangrijker. Het Leerhuis speelt daarin een sleutelrol.
Verpleegkundig leiderschap
Met het project Verpleegkunde 2020 maken we in het ETZ onderscheid tussen de mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundige. Het opleiden van verpleegkundigen is een groot onderdeel van dit project. Samen met Avans+ is een hbo-maatwerktraject ontwikkeld voor mbo-opgeleide verpleegkundigen die willen doorstromen. Daarnaast is een post-bachelortraject ingericht, waarin ‘zittende’ hbo-verpleegkundigen zich kunnen bijscholen en ontwikkelen tot het niveau dat in de toekomst van onze hbo-verpleegkundigengevraagd wordt. EBP en klinisch redeneren zijn daarbij belangrijke onderwerpen, waar het leerhuis ondersteunt in opleiding en implementatie.
Elektronische leeromgeving
Het Leerhuis heeft in 2016 één gezamenlijke elektronische leeromgeving (ELO) ingericht met een compleet nieuw leermanagementsysteem. In de leeromgeving ‘ETZ Leerplein’ volgen verpleegkundigen modules en maken ze toetsen. Zo voldoet het ETZ aan de Kwaliteitswet zorginstellingen die zorginstellingen verplicht hun eigen kwaliteit te bewaken, beheersen en verbeteren.


Personeelskosten
Afschrijvingen
Honorariumkosten
Overige bedrijfskosten
Financiële baten en lasten
52%
7%
11%
28%
1%

Gesplitst naar de volgende onderdelen, gaven we in 2016 - uitgedrukt in percentages - ons geld uit aan:
Opbrengsten zorgprestaties
Subsidies
Overige bedrijfsopbrengsten
92%
4%
3%

Gesplitst naar de volgende onderdelen, ontvingen we in 2016 - uitgedrukt in percentages - de volgende gelden:
Wat kwam er aan geld binnen en waaraan is het uitgegeven?
Onze
inkomsten
en uitgaven