Voor patiënten is het spannend om naar het ziekenhuis te gaan. Zij zoeken naar de juiste kennis, kunde en ondersteuning in een vaak onzekere situatie. Ons ultieme doel is om onze patiënten zo snel mogelijk weer beter naar huis te laten gaan. Dat doen we door hen de best bewezen zorg, flexibiliteit en keuzes te bieden op momenten die voor hen van belang zijn.

Onze publieke
taak en rol in de
maatschappij

Kwaliteit en
Veiligheid

Maatschappelijk
verantwoord ondernemen

Zwaartepunten

Wetenschappelijk onderzoek

Keurmerken

Bouwen aan
het ETZ

De gezichten
van het ETZ

Open dag

Gevel-belettering

Website

Huisstijl-documenten

Logo

Op 1 januari 2016 wordt de naam ETZ in gebruik genomen. Een mijlpaal voor ons ziekenhuis! Om de nieuwe naam meer bekendheid te geven, ‘bouwen’ we aan het merk ETZ. Zo presenteren we het nieuwe logo, lanceren we de website www.etz.nl en voorzien we de gevels van de drie locaties van nieuwe belettering.

Bouwen aan het ETZ

VMS-
accreditatie

Predicaat
'beste zorg'
CZ

NIAZ-
accreditatie

Erkenning
nationaal
expertise-centrum

We willen open en transparant zijn. Daarbij is het belangrijk om cijfers in de juiste context te plaatsen. Naast cijfers zeggen keurmerken ook iets over kwaliteit. Keurmerken houden de organisatie scherp, omdat we continu moeten voldoen aan de eisen. Zo weten patiënten welke kwaliteit van zorg ze kunnen verwachten.

Keurmerken

Trauma-tologie

Orthopedie

Interventien-euroradiologie
& Interventie-
radiologie

Neuro-chirurgie

Geriatrie

Cardiologie

Voor een aantal specialismen wil het ETZ de zorg in de regio ‘meer dan goed’ aanbieden. En dat, zoals voor alle specialismen, op buitengewone wijze. Om samen, met de patiënt, de beste behandelkeuzes te maken.

Zwaartepunten

De Kwaliteitsraad van het ETZ is verantwoordelijk voor het ziekenhuisbrede kwaliteitsbeleid. De raad heeft een sturende en faciliterende rol. Vicevoorzitter van het Bestuur van de Verenigde Medische Staf, Edo Arnoldus, is voorzitter van de Kwaliteitsraad: “Kwaliteit en veiligheid zijn belangrijke aspecten van de zorg in het ziekenhuis.”

 Over het doel van de Kwaliteitsraad is Edo heel helder: “Het ETZ streeft met ‘Buitengewoon’ naar de beste zorg toegesneden op de individuele patiënt. Deze zorg kun je alleen leveren als je jezelf continu verbetert. Denk hierbij aan het zorgvuldig analyseren van ernstige incidenten met SIRE onderzoeken. Dit leidt tot concrete verbetermaatregelen. Sinds dit jaar houden we STOP (Samen Terugkijken op Onze Praktijk)-bijeenkomsten waarbij betrokken professionals multidisciplinair op een open manier met elkaar discussiëren over een bepaalde casus. Dit zorgt voor een ziekenhuisbrede veiligheidscultuur. Ook het werken met PROMs en PREMs (patiëntenenquêtes) draagt bij aan buitengewone zorg.”

Kwaliteit en Veiligheid

De adviseurs bij het Wetenschapsbureau ondersteunen en begeleiden medewerkers met wetenschappelijk onderzoek. Er is ook een EBP-coördinator die werken via Evidence Based Practice (EBP) stimuleert. Adviseur wetenschappelijk onderzoek Marte Hoogstraaten geeft een beeld van een van haar werkdagen.

“De dag start met het beoordelen van twee ingediende studies. Ook schakel ik de jurist in voor beoordeling van een onderzoekscontract. Tussendoor loopt een onderzoeker binnen voor advies over de procedure ‘Lokale uitvoerbaarheid’ en helpt mijn collega een arts-assistent met het schrijven van een onderzoeksprotocol. ’s Middags bereid ik samen met mijn collega de scholing ‘Good Clinical Practice’ voor. Op weg naar een overleg over intern monitoren van onderzoek spreekt een lid van de Wetenschapscommissie mijn collega aan. Zelf geef ik advies over het opstarten van onderzoek. Aan het eind van de dag vertelt de Evidence Based Practice (EBP)-coördinator een zorgafdeling hoe je EBP onderdeel van je werk kunt maken. Een drukke, productieve dag!”

Wetenschappelijk onderzoek

Voor patiënten is het spannend om naar het ziekenhuis te gaan. Zij zoeken naar de juiste kennis, kunde en ondersteuning in een vaak onzekere situatie. Ons ultieme doel is om onze patiënten zo snel mogelijk weer beter naar huis te laten gaan. Dat doen we door hen de best bewezen zorg, flexibiliteit en keuzes te bieden op momenten die voor hen van belang zijn.

Onze publieke
taak en rol in de
maatschappij

Tijdens de open dag op 5 november wordt de campagne ‘ETZ Buitengewoon’ gelanceerd; dé gezichten van het ETZ worden op de drie locaties onthuld. Patiënten en medewerkers stralen in deze campagne die laat zien waarom het ETZ Buitengewoon is. Bij de campagne hoort ook een film waarin de gezichten te zien én te horen zijn. Deze is te bekijken op onze website www.etz.nl.

De gezichten van het ETZ

Op 5 november 2016 openen we de deuren van de drie locaties van het ETZ. Tientallen afdelingen vertellen de ruim tienduizend bezoekers over onder meer 3D-prints voor chirurgie en hoe een MRI werkt. Tijdens de open dag wordt de nieuwe gevelbelettering in gebruik genomen en lanceren we de campagne 'ETZ Buitengewoon'.

Anita Wydoodt, lid Raad van Bestuur: “Geweldig om te zien hoeveel mensen belangstelling hebben voor wat wij hier dagelijks doen. Dat is erkenning voor de zesduizend collega’s die hier dag in, dag uit met liefde en inzet werken om het beste te doen voor onze patiënten.”

Open dag

In juni 2016 gaat de website www.etz.nl live. Deze vervangt de twee oude websites. De frisse site voldoet aan de modernste webvereisten en is volledig afgestemd op het zoekgedrag van bezoekers. Ook is de site geschikt voor alle apparaten (mobiel, tablet en computer) en is de vormgeving gebaseerd op de nieuwe ETZ-huisstijl.

Marc Marinus, adviseur Online Communicatie: “We zijn een ‘nieuwe’ organisatie en daar hoort natuurlijk één website bij. Dit is een mooi ‘nieuw’ visitekaartje voor het ETZ. Al onze informatie is op één website te vinden: handig voor onze patiënten en onze collega’s.”

Website

Sinds november 2016 siert het nieuwe ETZ-logo alle gevels. Patiënten en bezoekers van het ETZ zien in één oogopslag aan de gevelbelettering op welke locatie ze zich bevinden. De nieuwe gevelbelettering wordt uiteraard verlicht in het donker.

Pieter Smulders, senior medewerker Techniek Electrotechniek: “Bij een ziekenhuis met meerdere vestigingen is het van belang dat de patiënt op de juiste locatie verschijnt. Daarom is besloten om op de gevels naast het logo ook de locatie te vermelden. De benamingen zijn ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden, ETZ Waalwijk en ETZ Oisterwijk. ’s Avonds is de gevelbelettering verlicht. We gebruiken hiervoor led-verlichting om de energiekosten zo laag mogelijk te houden.”

Gevelbelettering

Een duidelijke en herkenbare huisstijl wordt krachtig bij een consequente en consistente toepassing in alle uitingen. Alle huisstijldragers zijn voorzien van het nieuwe logo, van brief tot website en van afsprakenkaart tot bedrijfskleding.

Huisstijldocumenten

Het meest opvallende onderdeel van een huisstijl is het logo. We kiezen voor een krachtig, fris logo met diep donkerblauw als hoofdkleur. De vier kleurenblokjes rood, groen, lichtblauw en donkerblauw geven het logo eigenheid en zijn te herleiden naar de waarden uit de positionering: passie (rood), open (lichtblauw), presteren (donkerblauw) en flexibel (groen). Daarnaast verschijnt, wanneer je langer kijkt, tussen de blokjes een kruis; het symbool voor ziekenhuis.

Henk Schuurmans, vormgever: “Vanaf de eerste vormconcepten die ik de werkgroep voorlegde, scoorde het idee met de vier gekleurde blokjes hoog. Je zag veel mensen verwonderd opkijken als ze het kruis tussen de blokjes tevoorschijn zagen komen. Ik denk dat je gerust kunt stellen dat het logo breed wordt gedragen.”

Logo

Op 1 januari 2016 wordt de naam ETZ in gebruik genomen. Een mijlpaal voor ons ziekenhuis! Om de nieuwe naam meer bekendheid te geven, ‘bouwen’ we aan het merk ETZ. Zo presenteren we het nieuwe logo, lanceren we de website www.etz.nl en voorzien we de gevels van de drie locaties van nieuwe belettering.

Bouwen aan het ETZ

Met het predicaat ‘beste zorg’ geeft CZ een keurmerk voor de beste zorg voor een specifieke operatie of ziekte op basis van wetenschappelijk vastgestelde normen en aangevuld met door CZ gestelde normen. Het ETZ krijgt de beoordeling ‘goede zorg’ voor de behandeling van bariatrie.

Mieke Verhoeven, adviseur kwaliteit Zorgverkoop: "Dit keurmerk bevestigt dat het ETZ buitengewoon goede kwaliteit van zorg levert aan zijn patiënten op alle aspecten binnen het hele zorgtraject. Dan gaat het natuurlijk om deskundigheid en ervaring van de behandelteams, maar ook om de wachttijd tussen bijvoorbeeld diagnose en behandeling en het uiteindelijke behandelresultaat."

Predicaat ‘beste zorg’ CZ (borstkanker)

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) ontwikkelt kwaliteitsnormen en toetst zorginstellingen hierop. Dit kwaliteitskeurmerk laat zien dat ons ziekenhuis goede en veilige zorg biedt. 

Josje van Inzen, senior adviseur kwaliteit: “Het ETZ is voor alle locaties geaccrediteerd door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) volgens de Qmentum norm. Daarmee voldoen we als eerste ziekenhuis in Nederland aan deze nieuwe norm op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Deze erkenning bevestigt dat we waardevolle veilige en transparante zorg leveren aan onze patiënten en dat we onze patiënten actief hierbij betrekken.”

NIAZ-accreditatie

De VMS-accreditatie bewijst dat het ETZ beschikt over een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) waarmee we continu risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen. 

 Vera Molenaar, senior adviseur: “De betrokkenheid van medische en andere professionals in de ETZ-brede VMS kernteams waarborgt dat we dicht op de praktijk signaleren, monitoren en direct kunnen verbeteren. Zo verhogen we de veiligheid van onze zorgprocessen en hiermee de kwaliteit van zorg. Met de VMS-accreditatie voldoen we ook aan de veiligheidsnormen die vanuit diverse instanties aan ons gesteld worden.”

VMS-accreditatie

Het ETZ is erkend als gespecialiseerd centrum voor hersentumoren en vaatafwijkingen in de hersenen. 

Bram van de Pol, neurochirurg: “Dit keurmerk bevestigt de kwaliteit van onze zorg voor deze patiënten. Voor hen betekent een erkend expertisecentrum dat ze weten dat ze bij ons aan het goede adres zijn. Wij hebben alle kennis en kunde in huis voor deze zeldzame, hoogcomplexe ziektebeelden.”

Erkenning nationaal expertisecentrum zeldzame
ziekten en neurovasculaire aandoeningen

We willen open en transparant zijn. Daarbij is het belangrijk om cijfers in de juiste context te plaatsen. Naast cijfers zeggen keurmerken ook iets over kwaliteit. Keurmerken houden de organisatie scherp, omdat we continu moeten voldoen aan de eisen. Zo weten patiënten welke kwaliteit van zorg ze kunnen verwachten.

Keurmerken
Orthopedie

De orthopeden van het ETZ behandelen patiënten uit de hele regio en ver daarbuiten met aandoeningen en beschadigingen aan botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. De toestroom is groot door onze onderscheidende kennis en vaardigheden, maar ook door de extra service die wij orthopedische patiënten bieden.  

Binnen het Orthopedisch Centrum op locatie ETZ Waalwijk treft de patiënt geen ziekenhuisomgeving aan; hij waant zich in een hotelsfeer. ‘’We vinden een prettige en huiselijke sfeer erg belangrijk’’, vertelt Bonnie Jansens, organisatorisch hoofd Orthopedie. “En het draagt in belangrijke mate bij aan een spoedig herstel.’

Neurochirurgie houdt zich bezig met aandoeningen aan het zenuwstelsel. Het ETZ is hét neurochirurgisch centrum in Nederland en verricht veel behandelingen aan hersenen en wervelkolom. Het specialisme biedt ook unieke radiochirurgische behandelingen aan in het Gamma Knife Centrum. Patiënten komen voor behandeling uit heel Nederland naar Tilburg. 

“De dokters in mijn eigen ziekenhuis hadden mij eigenlijk al opgegeven. In het ETZ kreeg ik weer een kans.” Jos Zwaan (58) leefde op het randje van de dood. Lees zijn verhaal op www.etz.nl.

Neurochirurgie

Op het gebied van Interventieneuroradiologie is het ETZ een van de toonaangevende centra in de wereld. Met uitgebreide expertise en ‘state of the art’ neuroradiologische technieken wordt de patiënt met afwijkingen aan de bloedvaten in de hersenen of in het ruggenmerg optimaal behandeld.

De interventieneuroradiologen in het ETZ hebben onderzoek gedaan naar de behandeling van aneurysma’s met de Woven EndoBridge (WEB). Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. De Woven EndoBridge (WEB) is een constructie van fijn geweven gaas. “De constructie is gemakkelijk in te brengen en een stent of antistollingsmiddelen zijn niet nodig”, zegt dr. Willem-Jan van Rooij.

Interventieneuroradiologie &
Interventieradiologie

Het Traumacentrum van het ETZ helpt patiënten met ernstig letsel. Het Traumacentrum is hét centrum voor de provincie Noord-Brabant. Het werkt hard aan vernieuwingen om toekomstige patiënten steeds betere zorg te kunnen verlenen.  

Een van deze vernieuwingen is een primeur voor Europa. Twee hypermoderne hybride operatiekamers, ingericht voor zowel trauma-, vaat- en neurochirurgie als orthopedische chirurgie. Daardoor kunnen meerdere chirurgen tegelijkertijd een traumapatiënt opereren. “Met de nieuwe hybride OK kunnen we levens en ledematen redden van patiënten met zwaar letsel”, is de overtuiging van traumachirurg Mike Bemelman.

Traumatologie

Mensen worden steeds ouder. Daardoor blijft het aantal patiënten met hart- en vaatziekten stijgen. Het ETZ richt zich op het voorkomen van hart- en vaatziekten door risico’s in te schatten en te beheersen. Een mooi voorbeeld hiervan is de LifeVest voor patiënten die een ICD moeten krijgen.

 “Dat er echt iets goed mis met mij was, ontdekten we tijdens een wandeling in het bos. Het wachten op de implantatie van de ICD kon weken duren, en normaal gesproken lig je deze periode in het ziekenhuis. Maar dat gaat bij ons niet!” Met de LifeVest kon hartpatiënt Mike met een veilig gevoel naar huis. Lees zijn verhaal op www.etz.nl.

Cardiologie

Het ETZ wil een seniorvriendelijk ziekenhuis zijn waar alle ouderen zich in alle opzichten veilig kunnen voelen. 

 De oudere patiënt (zeventig jaar en ouder) in onze samenleving heeft regelmatig te maken met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Dat maakt dat deze oudere bij een ziekenhuisopname kwetsbaarder is en achteruitgang in functioneren of een val een gevolg kan zijn. Soms wordt bij tijdig herkennen van deze kwetsbaarheid achteruitgang voorkomen. Daarom screenen we bij opname mensen van zeventig jaar of ouder op het risico op vallen, functionele achteruitgang en delier. Zo herkennen we vroegtijdig de kwetsbaarheden, nemen we tijdig voorzorgsmaatregelen én geven we de oudere en diens naaste(n) gericht advies.

Geriatrie

Voor een aantal specialismen wil het ETZ de zorg in de regio ‘meer dan goed’ aanbieden. En dat, zoals voor alle specialismen, op buitengewone wijze. Om samen, met de patiënt, de beste behandelkeuzes te maken.

Zwaartepunten